curriculum

Alida de Jong (1943) maakt beelden vanaf 2005. Ze had les bij Marjo Wiltingh in Doornenburg. Vanaf 2010 exposeert zij regelmatig, alleen of samen met anderen, bijv. in Kunstgilde Leersum, kerk in Doornenburg, beurzen o.a. GMAC in Parijs.

Werkwijze

  • materialen: Alida werkte jaren alleen in steen, harde en zachte. Ze experimenteerde met het combineren in 1 beeld van verschillende soorten en kleuren. Later leerde ze  brons gieten en begon ze met hout te werken. Steeds opnieuw komt ze uit op combinaties van materialen, zoals recent met hout en keramiek.
  • Thema’s: In haar werk is te zien wat ze belangrijk vindt of wat haar raakt. De beelden gáán altijd ergens over. Ze maakte veel vrouwen, of beelden over moederschap,  over relaties, nabijheid, ouderdom.
  • Aanpak: In het begin is er niets dan een steen of een stuk hout.  Geen modellen of tekeningen, geen plan. Beeldhouwen is voor haar als het leven zelf: ongewis. Ze verrast zichzelf en werkt en speelt met wat zich  voordoet. Dit spel van materie en toeval lijkt  niet logisch, maar het ontstaat vanuit een sterke behoefte aan logica. Een streven om wat zwaar en ingewikkeld is (in je hoofd, in het leven)  licht en helder te maken. Dat is wat schoonheid betekent.  Zodra ze aan een beeld begint, ontstaat er een eenvoudige vorm. Een nieuw beeld, het vertrekpunt voor een nieuw verhaal over angst, vervreemding, liefde of nabijheid.